Fitfrom informatie

Foto

Fitform ontwikkelt en vervaardigt eigentijdse en comfortabele relaxfauteuils en sta-opstoelen met vele verstel- en instelmogelijkheden. 

Hieronder staan een aantal filmpjes voor meer uitleg over goed zitten. Wij kunnen u allemodellen van Fitform aanbieden. 

 

Rugklachten

80% van de volwassenen heeft wel eens last van rugklachten en 20% zelfs regelmatig!

Rugpijn kan meestal niet op een eenvoudige manier worden verholpen. Arts en fysiotherapeut kunnen wel voor een gedeeltelijk herstel zorgen, maar als “ruggebruiker” zijn wij zelf tot meer in staat. Zowel ter verbetering als ter voorkoming.

Wanneer u belang hecht aan het gezond houden van uw rug, is het eerst belangrijk om inzicht te krijgen in wat rugpijn nu eigenlijk is.

 

Onze rug nader bekeken

Onze wervelkolom is een wonder op zich. Hij geeft stevigheid en bescherming aan het lichaam en geeft ons tegelijkertijd de mogelijkheid om in alle richtingen te bewegen. De onderrug moet het gewicht van het bovenlichaam dragen en de nekwervels dragen ons hoofd. Als we recht staan kost dat geen moeite, maar als we naar voren buigen is er steeds meer kracht nodig om het hoofd overeind te houden.

Van opzij bekeken vertoont de wervelkolom in onze rug een S-vorm. De kolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven. De wervels zijn stevig met elkaar verbonden door koorden van bindweefsel. Er zijn 32 of 33 wervels, die verdeeld kunnen worden in vijf groepen:

Wervelkolom.jpg1.       Zeven halswervels.
Deze zijn licht gebouwd omdat ze in verhouding met de andere wervels minder te dragen hebben.

2.       Twaalf borstwervels
Aan elk van deze wervels zit links en rechts een rib vast.

3.       Vijf lendenwervels
Deze wervels zijn zwaarder gebouwd, omdat er een groot deel van het lichaamsgewicht op rust. In dit gebied (L4-L5) komen dan ook de meeste rugklachten voor.

4.       Vijf heiligbeenwervels
Deze wervels zijn met elkaar vergroeid tot 1 stevig botstuk, het heiligbeen

5.       Drie of vier staartwervels
Deze zijn vergroeid tot het staartbeentje.

De tussenwervelschijf

Foto

Aan de voorzijde van een wervel zit het wervellichaam en aan de achterzijde zit de wervelboog. Aan de wervelboog zitten drie uitsteeksels, waaraan banden en spieren zijn aangebracht. Tussen wervellichaam en wervelboog zit het wervelgat. De wervelgaten boven elkaar vormen het wervelkanaal. De wervels zijn van elkaar gescheiden door tussenwervelschijven. Zo’n tussenwervelschijf bestaat uit een taaie, elastische ring, waarbinnen zich een gelei-achtige substantie bevindt. Die gelei-achtige massa bestaat voor het grootste gedeelte uit water, waardoor schokken goed opgevangen kunnen worden. De tussenwervelschijven maken de buigende beweging van de wervelkolom mogelijk.

De tussenwervelschijven worden tijdens het dagelijks leven belast door houdingen die we aannemen en de spieren die daarbij moeten werken en door externe belastingen, zoals bijvoorbeeld tillen.

De tussenwervelschijf fungeert min of meer als een soort spons die kan toenemen als deze weinig wordt belast of als deze wordt gestimuleerd door beweging. Na een goede nachtrust is de spanning het hoogst (de spons is vol). De spanning neemt in de loop van de dag af. Door een verkeerde houding of belasting van de rug kan de tussenwervelschijf uitpuilen en tegen een zenuw gaan drukken. Dit veroor­zaakt pijn.

Een vervelend bijverschijnsel is dat de rugspieren dan onbewust krampachtig worden samengetrokken om de rug zoveel mogelijk te beschermen. Vaak is er een fysiotherapeut voor nodig om de spieren weer soepel te krijgen.

Rugklachten en zitten

rugpijnervaring.jpg

Klachten van rugpijn kunnen hun oorzaak vinden in lichaamsbouw, lichamelijke en geestelijke conditie en leeftijd,
maar zijn vaak ook terug te voeren op een foutieve leefstijl. Hiertoe behoren een verkeerde slaap- en zithouding.


Onderzoek bij rugpatiënten laat zien dat klachten het meest veroorzaakt worden door zitten (in 85% van de gevallen).
Ook wanneer we kijken naar uitval in het arbeidsproces ten gevolge van rugklachten is het opmerkelijk
dat meer dan de helft van de mensen die dit betreft, een zittend beroep heeft.Wetenschappelijk onderzoek ( Wilke 1999 en van Deursen 2000) heeft opnieuw in kaart gebracht hoe de rug
belast wordt bij het aannemen van verschillende houdingen.

In de grafiek ziet u hoe de verschillende houdingen zich voor wat betreft de hoeveelheid rugbelasting verhouden ten opzichte van een staande houding.

De belasting van de rug in een onderuit gezakte zithouding is maar liefst 3 tot 5 keer zo hoog in vergelijking met liggen. En hoe hoger de belasting, hoe meer kans er is op beschadigingen en klachten.
 

Rugbelasting.jpg

Fitform-fauteuils, het ultieme zitcomfort voor u!

Fitform RCPM zitsysteem tegen rugklachten: bewegend zitten

Fitform

Deze informatie is medemogelijk gemaakt door fitform, www.fitform.net
 
e50d720d49a63ad55f0451c023a9fa13.png
 
 
7ede9762ee585bec9c15a01af8ffff42.png
 
 
191ca36a7f8678947b87bfcc1288eb59.png
Kijk ook even in onze schowroom